Polikliniek Flebologie behandeling spataderen

Polikliniek Flebologie behandeling spataderen

Google+    Facebook    LinkedIn

Google maps
Polikliniek voor Febologie Terwolde
Kadijk 7a
7396 NJ TERWOLDE


Tel 0571-291 531
E-mailadres info@flebologie.com

Volg ons ook via sociale media


 

Spataderen verwijderen

 

Behandeling van spataderen (sclerosering)

Bij een eerste consult wordt na onderzoek de patiënt meteen behandeld. Dit is een poefbehandeling, waarbij gekeken wordt hoe de patiënt reageert op de vloeistof. De vloeistof (het scleroserend middel) etst de binnenste laag van de spataderwand, en veroorzaakt een steriele ontsteking. Na het inspuiten wordt er een drukververband aangelegd, dit verband moet tien tot veertien dagen worden gedragen. Het verband oefent druk uit op de ingespoten ader waardoor de aderwanden verkleven en 'verbindweefselen'. Zo verdwijnt de ader en blijft een bindweefseldraadje over. De gezonde aderen nemen de bloedtoevoer over.

Het verband bij spataderen

De ingespoten spatader wordt afgeplakt met een drukpleister, hierover komt een schuimachtig onderverband (pre-tape), dit voorkomt het afzwakken van de zwachtels. Vervolgens wordt er een verband (korte rekzwachtel 10 cm breed) aangebracht. Dit verband begint op de voet. Tweemaal om de voet daarna tweemaal om de hiel, en dan dakpansgewijs naar boven. Na vier dagen mogen de drukpleisters eraf en mag u douchen. Daarna moet het onderverband en de zwachtels weer opnieuw worden aangelegd, mits de zwachtels gewassen zijn.

Cosmetische spataderbehandeling

Bij deze behandeling hoeft u maar een week in totaal het verband te dragen. Na de behandeling mogen na twee dagen de pleisters eraf om te douchen. Vervolgens moet u nog vijf dagen het been zwachtelen.

Tijdens de reis naar huis is het wenselijk langdurig te zitten te vermijden. Waar mogelijk maakt u een tussenstop om een stukje te lopen. 
"Orgeltrappen" als beweging is aan te bevelen in de auto.

Na de behandeling is het aan te raden normaal in beweging te blijven, niet overmatig (zolang u de zwachtels draagt niet sporten). Regelmatig wandelen en fietsen en waar mogelijk niet te lang op 1 plek blijven staan of zitten. De spierbeweging bevordert de doorbloeding, de spieren maken dan stoffen aan die trombose tegengaan.

Na de inspuiting kunnen er op de plaats waar gespoten is soms wat pijnlijke bobbeltjes en bloeduitstortingen ontstaan, deze verdwijnen gewoonlijk na enige tijd. Komen er rode en pijnlijke plekken boven het verband uit ( aan bovenbeen of knie), dan moet een stevig drukverband tot 10 cm boven deze plek worden aangelegd. Mocht de voet opzwellen dan het verband eraf halen en opnieuw aanleggen. Let op!! Stevig rond de voet en hiel, boven de enkel niet te strak. Gebruik 3 dagen voor de behandeling geen crème o.i.d. voor uw benen, de pleisters blijven dan tijdens de behandeling niet plakken. Een maal per jaar is een controle bezoek aan te raden. Bij vragen of problemen kunt u ons binnen de openingstijden altijd telefonisch bereiken.