Hoe doet de Fleboloog dat? | Flebologie

Hoe doet de Fleboloog dat? | Flebologie

Google+    Facebook    LinkedIn

Google maps
Polikliniek voor Febologie Terwolde
Kadijk 7a
7396 NJ TERWOLDE


Tel 0571-291 531
E-mailadres info@flebologie.com

Volg ons ook via sociale media


 

Hoe doet de Fleboloog dat?

« Terug  |  Publicatiedatum : 1420131904

Er zijn twee verschillende soorten behandelmethodes.

Behandelmethodes

Operatie:

Bij deze methode wordt de spatader tijdens een operatie middels “stripping” verwijderd. Is dus verdwenen uit het lichaam. De indruk wordt vaker gewekt dat de problemen dan voor altijd opgelost zijn. Dit is zeker niet het geval. Evenals bij de sclerocompressiemethode kent de operatieve benadering zijn recidive. De nadelen bij deze ingreep zijn onder andere

√ ziekenhuisopname
√ anesthesie
√ zichtbare littekens
√ minimaal 6 weken kousen dragen

Bij de behandeling middels injecties vallen eerder voordelen op zoals:

√ korte behandeltijd
√ slechts twee weken kousen of verband
√ geen werkonderbreking

Injecties

In Terwolde worden spataderen behandeld met de zogenaamde “sclerocompressietherapie”: spadaderen worden ingespoten zodat er na verloop van tijd alleen nog dunne strengetjes bindweefsel over zijn.

Op de plekken waar de kleppen niet goed sluiten, spuiten we een oplossing van aethoxysklerol in de ader. Daarmee wek je een chemische, steriele vaatwandontsteking op: je etst de vaatwand als het ware. Dan druk je die wanden tegen elkaar met tampons en pleisters (micropore, hypo-allergisch), en legt vervolgens met behulp van ideaalwindsels (10 cm breed) het compressieverband aan. Ideaalwindsel is niet elastisch, maar het heeft rek. Een elastische zwachtel zou de patiënt ’s nachts last geven omdat deze afknelt. Na een dag of drie komt de eerste verbindweefseling van de tegen elkaar aangedrukte aderwanden goed op gang. Het verband mag er dan even af om kort te douchen, maar daarna moet de patient het been onmiddellijk weer inpakken in nieuw of gewassen verband.

De compressie voor het onderbeen duurt in totoaal veertien dagen, voor het bovenbeen tien dagen. Een juiste compressie is van groot belang. Langdurig rondlopen zonder verband tijdens de behandelperiode is uit den boze. Je zou een trombus kunnen krijgen.

Zoals eerder opgemerkt kun je na drie dagen ook een elastische kous Klasse 2 dragen in plaats van verband.