Veelgestelde vragen  Polikliniek Flebologie Terwolde

Veelgestelde vragen Polikliniek Flebologie Terwolde

Google+    Facebook    LinkedIn

Google maps
Polikliniek voor Febologie Terwolde
Kadijk 7a
7396 NJ TERWOLDE


Tel 0571-291 531
E-mailadres info@flebologie.com

Volg ons ook via sociale media


 

Veelgestelde vragen van onze clienten/patiënten:

 

Bij het eerste consult voor spataderbehandeling word ik dan meteen behandeld?

Na het intake-gesprek en het daaropvolgend onderzoek wordt aansluitend met de spataderbehandeling middels injecties begonnen. Om beide benen met spataderen te behandelen zijn veelal niet meer dan 2-3 bezoeken nodig.

 

Na het inspuiten van de spataderen, hoelang moet ik zwachtels of kousen dragen ?

Na het inspuiten van de spataderen moet U het onderbeen en bovenbeen maximaal 14 dagen (onderbeen), en 10 dagen (bovenbeen) gezwachteld houden of een elastische steunkous klasse 2 dragen.

 

Moet ik als de spataderen behandeld zijn de zwachtels of kousen ook s'nachts dragen?

De eerste 4-5 dagen heeft U dag en nachts de zwachtels om of de kousen aan. De eerste dagen is het van groot belang dat de spataderwanden goed tegen elkaar aangedrukt zijn en blijven. Dit ter ondersteuning van het genezingsproces. (= verbindweefseling). Na deze beginfase mag U 's-nachts de kous of zwachtel afdoen.

 

Mag ik tijdens de behandeling van spataderen sporten of moet ik daarmee stoppen?

De eerste 2 weken niet sporten, wel gewoon wat wandelen. Met sporten zijn de spierbewegingen te heftig en kunnen de spatader wanden weer wat los van elkaar gaan. Dan kunnen er stolsels ontstaan, hetgeen de genezing van de spatader vertraagt.

 

Bij de behandeling van de kleine spataderen of ontsierende vaatjes, hoe lang moet ik kousen of zwachtels dragen?

één week is daarbij voldoende.

 

Wanneer mag ik weer douchen na de behandeling van spataderen? 

Na 3 dagen mag U douchen. Verband of zwachtel eraf, tamponnetjes verwijderen. Tampon of pleister hoeft niet meer aangebracht te worden na het douchen. Wel weer opnieuw zwachtelen met nieuw verband of kous dragen. De dokter of assistente heeft U vertelt hoelang de spatader nodig heeft om te verdwijnen.

 

Ik heb vaker, vooral 's-nachts last van trekkende benen of steken erin. Kan dit van de spataderen komen?

De klacht kan verklaard worden vanuit het fenomeen "restless legs", of kan zich ook bij spataderen (wel of niet zichtbaar) voordoen. Vaker zie je dat na de behandeling van de spataderen de klacht verdwenen is.

 

Ik ben nu 15 weken in verwachting, heb spataderen en krijg nu last van trekkende/zware benen, kan ik nu behandeld worden?

In principe wordt bij zwangerschap de spataderbehandeling uitgesteld tot na de 14e week, er zijn hierbij geen gevaren voor het zich ontwikkelende kind! Ook zou u tot na de geboorte kunnen wachten, de spatader neemt dan af of verdwijnt nagenoeg. Tijdens de zwangerschap kunt een elastische steunkous dragen, klasse 2 AD (kort) of AG 2 (lang). Wilt u toch behandeld worden, belt u dan met de Polikliniek voor Flebologie in Terwolde.

 

Ik heb factor V Leiden en durf het niet aan mijn spataderen te laten opereren. Ik heb 11 jaar geleden diepveneuze trombose gehad, meerdere longembolieen en spataderontsteking. Ik draag aan beide benen steunkousen, klasse 2.  Wat zijn mijn mogelijkheden?

Ik denk dat u de juiste beleidslijn volgt in deze, in ieder geval dient u overleg te plegen met een internist. Beslissing om eventueel uw spatader te laten behandelen (als dat onder bepaald medicamenteus regiem mogelijk is), is ook mede afhankelijk van de ernst van de klacht en veneuze aandoening.

 

Als na de spatader behandeling de 14 dagen van het dragen van steunkousen (of elastisch verband) voorbij zijn, mag ik dan zwemmen, fitnessen en zonnenbanken (beperkt)? Mijn gewoonte was 1-2 keer in de week te zwemmen en 2 keer te fitnessen. 

Zwemmen mag na 5 dagen en met fitness zou ik niet meteen ' vol gas' geven, maar weer langzaam opvoeren tot uw gewenste intensiteit. Dit in tijdspanne van een week. Zonnenbank NA de eerste 2 weken niet langer dan 15 minuten. Sauna de eerste maand niet en op de laagste positie starten (minst heet!).